Festiwal dla smakoszy, czyli "CHLEB WINO SER" w Sandomierzu

  • 24.06.2019, 16:23
  • SandomierzTV.pl - Twoja telewizja w Twoim mieście
Festiwal dla smakoszy, czyli "CHLEB WINO SER" w Sandomierzu
loadingŁaduję odtwarzacz...

Podziel się:

Oceń:

Kilkadziesiąt rodzajów pysznego rzemieślniczego i zagrodowego sera, chleby na zakwasie oraz wina – te i inne naturalne produkty zapełniły sandomierski Rynek Starego Miasta. A wszystko to w ramach festiwalu „Chleb Wino Ser”, który w miniony weekend do Sandomierza przyciągnął ponad setkę wystawców i tysiące osób.

Sandomierz od dłuższego czasu słynie z festiwali poświęconych dobrym produktom. Z pewnością największym jest „Festiwal Chleb Wino Ser”. Jak twierdzi główny organizator Gieno Mientkiewicz, to wydarzenie sławiące polskie naturalne produkty, rodzimą kuchnię, tradycje i to co na naszych stołach najlepsze. 


- Podczas festiwalu z pewnością nie zabraknie okazji do kosztowania nowych smaków. W programie będę również pokazy kulinarne oraz warsztaty tematyczne. Wśród wystawców nie zabrakło winiarzy z regionu oraz wystawców z zagranicy – mówi Gieno Mientkiewicz, organizator - Chciałbym, żeby odwiedzający Festiwal w Sandomierzu wyjechali stąd pełni wrażeń i doświadczeń nie tylko kulinarnych. Mamy mnóstwo wspaniałych naturalnych produktów – serów, chleba, przetworów czy wędlin -  często jeszcze zbyt mało znanych. Taki Festiwal to dobra szansa na promocję polskiej kuchni i naszej tradycji kulinarnej.


Potencjał Festiwalu „Chleb Wino Ser” , który jest znakomitą promocją miasta Sandomierz dostrzegł również burmistrz Marcin Marzec. 


- Idea tego wydarzenia znakomicie wpisała się w wszelkie walory naszego pięknego Sandomierza. W tym roku zmieniliśmy nieco jego dotychczasową formułę, rozszerzając zakres wydarzenia o inne produkty. Jak widać formuła się przyjęła i z pewnością w następnych latach będzie nadal kontynuowana – mówi burmistrz Marcin Marzec.   


Atrakcją dla odwiedzających Sandomierz był z pewnością dzień poprzedzający weekendowe wydarzenie, czyli Dzień Partnerów, który podobnie jak festiwal obfitował w degustacje i liczne pokazy. A pokazy łączenia kawy i serów, degustacja lodów serowych oraz wielki poczęstunek daniem makaronowym na starówce to tylko kilka punktów tego dnia. W programie tego dnia był również pokaz lepienia pierogów, wspólne pieczenie chleba oraz widowisko kulinarno artystyczne pt. „6 kucharzy, 2 dyrygentów i 1 spiker”. 
W sobotę Festiwal obfitował również w cykl atrakcji nie tylko kulinarnych. Festiwalową kawiarenkę odwiedzali autorzy książek kulinarnych i autorytety w tej dziedzinie. Można było również porozmawiać o tradycji i historii jedzenia z historykiem jedzenia i kulinariów prof. Jarosławem Dumanowskim oraz z dr Józefem Sadkiewiczem, który opowiadał o badaniach ziaren, mąki, chlebów oraz mięsa. 


Wydarzenie zakończyło się klimatyczną kolacją na Zamku Królewskim, którą koordynował Adam Chrząstowski, jeden z najlepszych szefów kuchni. Jak zapowiedział na kolacji przygotowanej przez zespół było smacznie, tradycyjnie, zdrowo i wyśmienicie.  
W organizację Festiwalu włączyło się m.in. Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy, Lokalna Organizacja Turystyczna, Sandomierskie Centrum Kultury,  a także lokalni muzealnicy, artyści i pasjonaci dobrego smaku. Partnerami honorowymi wydarzenia są Marszałek Województwa Świętokrzyskiego i Burmistrz Sandomierza. 
Festiwal, który prowadził Maciej Orłoś zakończył się w niedzielę, 23 czerwca. 
 

 

SandomierzTV.pl - Twoja telewizja w Twoim mieście

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu STV - SandomierzTV.pl. TOP CREATIVE Sp. z o.o. z siedzibą w 27-530 Ożarów, Osiedle Wzgórze 16/25 jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe